LHBTIQ: Advokatens fem råd for en mer inkluderende arbeidsplass
Seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk – noen opplever fremdeles diskriminering basert på dette.
I en undersøkelse blant NITO-medlemmer sier 4,5 prosent at de har opplevd diskriminering basert på noens seksuelle orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk på deres arbeidsplass.
NITO-advokat Marianne Kjellsen er en av dem som er opptatt av problematikken.
- Vi ser på ulike forhold som kan bidra til å bedre situasjonen, sier hun.
- For eksempel har vi sett på om det er noe våre tillitsvalgte kan gjøre for at arbeidsplassen kan oppleves som mer inkluderende for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
Åpenhet, dialog og tilrettelegging er tre stikkord NITO-advokaten vektlegger.
Her er hennes fem råd, særlig til tillitsvalgte, for å bidra til å fremme en enda mer inkluderende arbeidsplass:
1. Kartlegg status i din virksomhet
Ta kontakt med arbeidsgiver og hør hvordan arbeidsgiver aktivt og målrettet jobber med å fremme likestilling og hindre diskriminering, dette for å få innsyn i planverket. Alle arbeidsgivere i Norge har en slik plikt. Pliktens omfang varierer etter hvor stor din arbeidsgiver er. (Se lovgivning og formuleringen av plikten lovdata.no).
2. Krev drøftinger
Om du som tillitsvalgt har fått en konkret utfordring, for eksempel knyttet til tilpasset garderobeløsning, så krev at arbeidsgiver diskuterer utfordringen. I bedrifter med 50 ansatte eller flere, skal dette drøftes med hjemmel i aktivitets- og redegjørelsesplikten (se nederst på siden), likestillings- og diskrimineringslovens § 26(2). Jobber du i en mindre bedrift, kan du kreve problemet drøftet med hjemmel i arbeidsmiljølovens § 8-1.
3. Protokollfør drøftingen
Protokollfør drøftingene hvor problemstillingen og behovet medlemmet(ene) har kommer klart fram. Få fram arbeidsgivers argumenter og muligheter for å løse utfordringen på kort eller lengre sikt. Hvis arbeidsgiver avviser problemet, dokumenter avvisningen.
4. Klagemulighet
Det er mulig å sende en avvisning av problemet fra arbeidsgivers side til diskrimineringsnemda, som vil kunne vurdere om arbeidsgivers opptreden i saken er diskriminerende i henhold til diskrimineringslovgivningen. Å klage til nemda er gratis.
5. Ta kontakt med NITOs sekretariat og NITO-advokatene
Hvis du ønsker å diskutere stegene beskrevet ovenfor eller er usikker på hvordan du går fram, ta kontakt med NITO for å få råd og hjelp til å legge en strategi for hvordan saken bør tas opp med arbeidsgiver.
NITO vil øke kunnskapen og bevisstheten om mangfold
- Norske arbeidsplasser er tydeligvis ikke inkluderende nok. Dette er noe vi tar på det største alvor, sier NITO-president Trond Markussen.
- Mangfold handler om verdier. Alle i arbeidslivet må møtes med respekt og likeverd. NITO mener arbeidslivet må gi alle mennesker mulighet til å bidra uavhengig av alder, kjønn, etnisitet, funksjonsevne, religion, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, sier han.
Hvis du vil se dette innholdet fra www.nito.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
NITO-presidenten mener arbeidstakerorganisasjonene har en viktig oppgave i å jobbe for et godt og trygt arbeidsliv for alle. - Pride-festivalene rundt i landet er med på å minne oss på denne oppgaven. Arbeidsgivere har også et stort ansvar. De må jobbe for nulltoleranse, og for å tilrettelegge for alle typer mangfold på arbeidsplassen, avslutter Markussen.
Relaterte verktøy og relevant informasjon
NITO har blant annet egne temasider om aktivitets- og redegjørelsesplikten og om diskriminering i arbeidslivet.
Diskriminering
Har du blitt utsatt for diskriminering? Eller lurer du på om du har blitt det? Det er forbudt å diskriminere og trakassere i arbeidslivet. Dette gjelder fra ansettelsesprosess til lønnsutvikling, kompetanseutvikling og oppsigelse. Vi tar deg gjennom hva som er diskriminering og hvor du kan få hjelp:
Lær mer om tiltak mot diskriminering i arbeidslivet
Aktivitets- og redegjørelsesplikten
Alle virksomheter har en plikt til å jobbe aktivt for å fremme likestilling og forhindre diskriminering. Dette kalles aktivitets- og redegjørelsesplikten, ofte forkortet ARP. Tillitsvalgte skal involveres i dette arbeidet. NITO tar deg gjennom hva ARP innebærer:
Kontakter
Mathilde RuudKommunikasjonsrådgiver
Tel:94130509mathilde.sundet.ruud@nito.noBilder
Om NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 111.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Nok ferie, folk vil ha mer lønn eller mer “fri”.9.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Kvinner og menn, unge og gamle, nordlendinger og sørlendinger, alle er enige om at de mye heller vil ha mer lønn enn mer ferie. Samtidig er de delt på om de ønsker mer lønn eller mer fri i ulike former.
NITO kritisk til kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier19.6.2025 09:50:09 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å erstatte kjønnspoeng med kjønnskvoter på ingeniør- og teknologistudier. Norges største fagforening for ingeniører og teknologer støtter ikke forslaget.
Norges nyeste teknologi, Jens Stoltenberg, og NITO skal på Kongsberg Agenda16.6.2025 09:39:39 CEST | Pressemelding
Dette blir NITOs første år som partner på Kongsberg Agenda, "Norges viktigste teknologifestival".
Karina fra Løten inn i nasjonalt ekspertutvalg11.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Vi må engasjere oss for å ta vare på miljøet vårt. Vi har bare én klode å dele.
Harald fra Sunnfjord i det nasjonale ekspertutvalget28.5.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
– Det er viktig at ingeniørene bidrar i det store bildet. Vi sitter med kompetansen og kunnskapen for å få samfunnet grønnere med teknologi og utvikling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom